Dikkat Dağınıklığına Çözüm

dikkat dağınıklığına çözüm

Dikkat dağınıklığına çözüm yöntemleri ile birlikte kişiler tamamen davranış alışkanlıklarını değiştirmelidir. Dikkat dağınıklığı, hayatın birçok alanında sorun meydana getirir bu sebeple dikkat dağınıklığı olan kişiler birkaç egzersizle birlikte sorunlarının üstesinden gelebilirler. Dikkat dağınıklığına çözüm konusunda, 

  • Dikkat dağınıklığına ne iyi gelir bakıldığı zaman Neurofeedback eğitimi ile kişilerin odaklanma, yürütme, dürtü kontrolü geliştirilir ve bir beyin egzersizidir. 
  • Yapılan beyin egzersizleri ile birlikte beyinde meydana gelen dikkat bölgesinde meydana gelen gelişmeler sağlanır ve beyindeki nöronlar arasında kalıcı ve yeni bağlantılar oluşur. 
  • Kişilerde eğer teknoloji ve dijital oyun bağımlılığı varsa bu durumun azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılır. 
  • Gün içerisinde zaman planlaması yapılır ve kişilerin düşünüp karar verip ona göre hareket etmesi sağlanır. 
  • Beynin verimli bilgi işleme ile problem çözmelerine ilişkin beta dalgaları kapasitesi geliştirilir. Dikkat dağınıklığı konusunda eğer yüksek oranda bir teta dalgası varsa öğrenci olan kişilerde düzensizlik, çalışma, dikkat dağınıklığı gibi şikayetler görülür. 
  • Beslenme konusunda dikkat arttırıcı besin programlarının oluşturulması yapılır ve bolca zekâ gelişimine katkı sağlayacak besinler listeye eklenir. 

Dikkat dağınıklığı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülür. Genellikle bir konuda konsantrasyon sağlayamamak, bir işte uzun süre çalışmalarda sürekli olarak dikkatin dağılması, karşısında konuşan kişilere kendilerini vererek dinleyememe sorunu gibi sorunlar görülür. 

Dikkat Dağınıklığı Nedir? 

Dikkat dağınıklığı zaman zaman insanların yaşadığı bir sorundur ve dikkati dağılan kişiler işi toparlarken zorlanırlar. Kişiler kafalarını toplayıp konuları anlamakta ve aktarmakta zorluk yaşayabilirler. Dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı arasındaki fark bakıldığı zaman dikkat dağınıklığı herkesin başına gelmektedir.  

Dikkat eksikliği ise tedavi gerektiren bir durumdur ve genel olarak hiperaktivite, DEHB dikkat eksikliği bozukluğudur. Dikkat dağınıklığı nedir bakıldığı birçok kişide görülür ve bu sorunu çözmek isteyen bireyler egzersiz gibi aktivitelerle sorunlarını çözebilirler. Birçok sorun ve hastalık dikkat dağınıklığına sebep olabilir. 

Dikkat Dağınıklığı Belirtileri Nedir? 

Çocukluk döneminde ve yetişkinlerde dikkat dağınıklıkları farklı olarak görülebilir. Çocuklar genel olarak okulda sorun yaşar ve derslerine odaklanmakta sorun yaşarlar, yetişkinler ise verimli çalışamaz, panik ve aceleci tavırları sürekli olarak hata yapmalarını sağlar. Dikkat dağınıklığı belirtileri şu şekildedir, 

  • Dikkat dağınıklığı olan bireylerde birçok eylemi aynı anda yapma durumu görülür. 
  • Dergi, kitap gibi çeşitli materyalleri okumakta zorluk çekilir. 
  • Tanıdıkları insanların yüzlerini ve isimlerini hatırlamakta zorluk çekilir. 
  • Dış çevrelerden gelen uyarılara açıktırlar ve etraftan gelen her seste dikkatleri dağılır. 
  • Kişiler kendilerini ifade etmede zorluk yaşayabilirler. 
  • Dikkat dağınıklığı sorunu çocuklarda da yetişkinlerde de zor bir durum olmaktadır. 

Dikkat Dağınıklığı Tedavisi 

Dikkat dağınıklığı tedavisi için kişilere dikkat güçlendirmek için verilen egzersizler vardır. Kişilerin bu dönemde sağlıklı beslenmesi istenir ve omega 3 yönünden zengin olan gıdaların sıkça tüketilmesi istenir. Dikkat dağınıklığı tedavisi için kişiler psikolog desteği alabilir böylece bireylerin odaklanmada yaşadıkları konular belirlenerek nedenleri çözmeye çalışılabilir. Kişilerin bu dönede uygu düzenine dikkat etmesi ve düzenli spor yapması önerilir. 

Dikkat dağınıklığı testi ile beraber kişiler online ortamda dikkat dağınıklığını ölçebilirler. Rahatsızlığın temeline bakıldığı zaman kesin bir sebebi yoktur ve belirtiler genellikler 3 yaş civarı ortaya çıkar tanısı ise ilkokul döneminde koyulur. 

Dikkat Dağınıklığı Egzersizleri Nedir? 

Dikkat dağınıklığı egzersizleri kişilerden destek alındığı zaman haftada 2 ila 3 seans olarak uygulanır ve her dikkat egzersizi ortalama olarak 30 dakika sürebilmektedir. Dikkat dağınıklığı egzersizleri bakıldığı zaman, 

  • Özellikle 3 ila 5 yaşları arasında başlayan dikkat eksikliği sorununun önüne geçmek için basit egzersizler yapılır ve çocukların yaş aralığı göz önüne alınarak geliştirilen yöntemler uygulanır. 
  • Çocuklarda dikkat dağınıklığına ne iyi gelir bakıldığı zaman çocuklarda özellikle beslenme uyku düzeni ile birlikte zevk alacakları bir spora yönlendirilir. 
  • 7 yaşından küçük çocuklarda görülen dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu için hafıza güçlendirici pratikler yapılır ve düzenli aralıklarla eşleştirme oyunu oynanır, puzzle yapılır veya başka bir şekle bakarak şekil çizimi sağlanır. 
  • Resimlerin arasındaki farklıkların tespit edilmesi gibi oyunlarla çocukların dikkatinin geliştirmesi sağlanır. 
  • 7 yaşından büyük çocuklar için kelime merdiveni oyunu her gün oynanabilir. Kelime merdiveni oyunu çocukların dikkat geliştirmek için sıklıkla yaptığı egzersizlerdir. 
  • Hangisi eksik hangisi fazla oyunu oynanabilir ve çocuklar bu yöntemle hafızasını geliştirirken dikkat sorununun da üstesinden gelebilirler. 

Yetişkinlerde Dikkat Dağınıklığı Egzersizleri 

Yetişkinlerde dikkat dağınıklığı egzersizleri ile birlikte yetişkin bireyler anlamakta zorlandığı konuları yazarak kapıların üzerine asabilir ve hafıza güçlendirme desteği yapabilirler. Yetersiz planlama, odaklanamama gibi birçok sorunla kişilerin hayatı zorlaşmaktadır. Bu sebeple yetişkin olan bireyler dikkat dağınıklığını en aza indirmek için farklı aktiviteler yapabilirler. Yetişkinler için dikkat dağınıklığı egzersizleri, 

  • Dikkat dağınıklığı için gün içerisinde yapboz, tangram, lego gibi çeşitli akıl oyunları oynayabilirler, bu oyunları kişiler arkadaşlarıyla oynayabilir ve aynı zamanda dikkat dağınıklığı sorununu çözebilirler. 
  • Yetişkinlerde önemli olan ilgiyi koruyabilmek önemlidir bu sebeple kişiler hobileri ile günlük 1 saat ilgilenebilirler. Bu hobiler resim yapmak, heykel yapmak gibi çeşitli aktiviteler veya el işi olabilir. 
  • Yetişkinlerde dikkat dağınıklığı için ne yapmalı bakıldığı zaman sadece yetişkin bireylerde değil çocuklarında televizyon izleme ve elektronik cihazlarla ilgisi kısıtlanır ve televizyon aktivitesi indirilerek daha çok ev içerisinde aktivite yapılması önerilir. 
  • Ders çalışırken, spor yaparken veya benzeri aktivitelerde müzik dinleme veya televizyon karşısında olması gibi durumlar en aza indirilir. 
  • Yetişkinlerin çalışma ortamında olabildiğince az eşya bulundurulur ve bununla birlikte kişilerin çalışma masasının boş olması önerilir. 
  • Telefon uygulamalarında yer alan dikkat dağınıklığı egzersizleri oynanabilir ve günlük hayatta otobüste, yolda, boş vakitlerde değerlendirilebilir. 
  • Düzenli olarak yoga, pilates gibi çeşitli sporlar yapılabilir ve yetişkin bireyler bu zamanda aynı anda birkaç şey yapmamalıdırlar. 

Dikkat dağınıklığı birçok kişide görülebilir, bir hastalık değildir ve doğru bir yaşam tarzı ile herkes üstesinden gelebilir. Dikkat dağınıklığı olan kişilerin aileleri de bu dönemde yardımcı olmalı ve hatalarını görmezden gelerek yardımcı olmalıdır.