Rehberlik Araştırma Merkezi(RAM) Nedir?

ram-rehberlik-arastirma-merkezi-nedir

Rehberlik araştırma merkezi nedir bakıldığında genel olarak özel çocuklar için destek sağlayan bir bölüm olmaktadır. Rehberlik araştırma merkezi yani RAM hizmetleri Millî Eğitim Bakanlığı’na özel olarak çalışır ve özel eğitim ile beraber psikolojik danışmanlık konularında aileler ücretsiz olarak destek alabilmektedir. Rehberlik araştırma merkezleri her ilçede bir tane bulunur ve kurumsa özel eğitim öğretmenleri ile beraber psikolojik danışmanlar çalışır. 

RAM üzerinde çalışan personellere bakıldığında senelik yapılacak planların hazırlanması ile beraber psikolojik danışmanlık uygulanmasında destek sağlar. Üstelik okullarda görev yapan öğretmenlerin mesleki bilgilerini arttırmak amacı ile seminer çalışmaları planlanır. Böylece desteğe ihtiyacı olan çocukların destek alması sağlanır, okul ortamında daha rahat bir şekilde destek alabilirler. 

Kimler RAM’a Başvuru Yapabilir? 

Rehberlik araştırma merkezi yani RAM’a başvuru yapacak kişiler öncelikle gelişimde gerilik olan veya olduğundan şüphe duyulan çocuklar ile zekaya sahip olduğu düşünülen çocukların aileleri başvurularını gerçekleştirir. Rehberlik araştırma merkezi bakıldığında testler uygulanır ve gelişim testleri uygulandıktan sonra tedavilere başlanmaktadır. Ram merkezleri ile çocuklara özel eğitim sağlanır ve hizmetlerden öğretmenler ile gönderilen öğrencilerde yararlanmaktadır. 

Rehberlik Araştırma Merkezinden Nasıl Yararlanılır? 

Çocuklarla alakalı özel eğitim konusunda otizm, zihinsel yetersizlik, görme kaybı, işitme kaybı, bedensel yetersizlik gibi birçok benzeri durum sağlanır. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bakıldığında inceleme, tespit, teşhis, öğrenci tanıma tarzında çalışmalarda kullanılabilecek farklı yetenek, standart ve zekâ gibi başarı testleri yapılır. Bununla beraber bireylerin öğrenci davranışlarını sergileme, değerlendirme tarzında ölçeklerle beraber anketler ve benzeri ölçme araçları bulunmaktadır. Rehberlik araştırma merkezinden nasıl yararlanılır bakıldığı zaman, 

  • Yetersizlikten etkilenen bir çocuğunuz bulunuyorsa ve böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız öncelikle okullarda bulunan rehberlik servislerine başvuru yapabilirsiniz. 
  • Rehberlik ve araştırma merkezleri ile de yapılan ilk incelemelerle beraber görüşme durumu sonrasında gerekli form ve evraklar doldurulur, sonrasında çocuklarınıza özel bir terapi uygulanabilmektedir. 
  • Rehberlik ve araştırma merkezi ile beraber çocukların yetersizlik türüne göre uygun bir özel eğitim kurumuna yönlendirilebilir ve bunun yanı sıra eğitime destek olarak verilen merkezler bulunur. 
  • Rehberlik ve araştırma merkezinden yararlanmak için çocuk psikiyatristi bölümlerinden alınan özürlü sağlık kurulu raporu gerekebilir ve bu rapor ile birlikte rehberlik ve araştırma merkezi de bu rapora uygun şekilde hazırlanır. 

Rehberlik Araştırma Merkezi Görevleri 

Rehberlik araştırma merkezi görevleri bakıldığı zaman özel gereksinimi olarak belirlenen öğrenciler için destek sağlanır ve çocukların değerlendirmeleri yapılır. Gelişimsel bir gerilik konusunda şüphe duyulan kişilerin inceleme ile değerlendirilmesi yapılır ve özel gereksinimi olan çocukların okul çağında uygun eğitsel hizmetlerin sağlanması için destek verilir.  

Rehberlik araştırma merkezi bölümleri ve görevleri ile beraber okula giden bireyler ikamet etmiş oldukları ilçelerde araştırma merkezleri içerisinde rapor alınır ve her çocuğa özel bir şekilde eğitim verilir. Böylece çocuklar kendi sınıflarında kaynaşabilir ve aynı zamanda kişiler senelik olarak bu hizmetlerden yararlanabilirler. Kişiler RAM ile istenen evrakları tamamlayarak randevu gününü değerlendirmeye gidilir ve hizmet sağlanır. 

Rehberlik Araştırma Merkezi Avantajları 

Rehberlik araştırma merkezi avantajları bakıldığı zaman okulun veya ailenin isteği ile beraber okul başarısızlığı sebebinden dolayı gelen öğrenciler teste tabi tutulur. Test ile gözlem sonuçlarına göre gerekli olan önlemeler alınmaktadır, öğrencilerde kendi sınıfına devam edecek bir konumda bulunmuyorsa özel eğitim sınıflarına veya öğrenciler zekâ seviyelerine göre uygun özel bir eğitim okullarına gönderilir ve hizmetlerden yararlanması sağlanır. Rehberlik araştırma merkezi avantajları genellikle şu şekildedir, 

  • Ortopedik engelli, işitme engelli, görme engelli ve benzeri sorunlarla başvuru yapan öğrenciler aynı şekilde incelenir ve düzey ve özürlerine uygun olarak eğitim okulları ile normal sınıflarla kaynaştırma programına tabi tutulmaktadır. 
  • Özürlü öğrenci ve bireyler destek eğitiminden yararlanmak istedikleri zaman gerekli inceleme ile beraber araştırmalar yapılır ve sonrasında özel eğitime ihtiyacı olanlara kurul raporu hazırlanmaktadır. 
  • Özel eğitim okullarına gönderilmiş olan bireyler veya programa dahil edilecek olan çocukların belli aralıklar ile gelişimleri gözlemlenir ve gerekirse önlemler alınmaktadır. 
  • Özel eğitim konusunda farklı psikolojik olan problemlerle beraber davranış bozuklukları sebebinden dolayı gelen öğrencilere kişilik testleri uygulanır. Psikolojik danışma ile beraber oyun terapisi yapılır ve gerekirse üniversiteler hastaneleri ile iş birliğine gidilir ve tıbbi tedavi gereken vakalarda tıbbi destekle yapılır. 
  • Kendilerini yakından tanımak isteyen bireylerde çevresi ile beraber daha sağlıklı bir şekilde iletişim kurulur ve kişilere psikolojik danışma hizmeti verilir. 
  • Tarama isteyen okullar gidilerek zekâ taraması yapılır, özellikle rehber öğretmeni olmayan okullara gidilir ve öğretmenlerde bilgilendirilir. 

Rehberlik Araştırma Merkezi Raporu Nedir? 

Rehberlik araştırma merkezi raporu bakıldığında özel eğitsel değerlendirme sonucu ile destek eğitimine ihtiyacı olduğu belirlenen kişilerin ücretsiz olarak destek eğitimi alması için RAM raporu alınmaktadır. Rehberlik araştırma merkezleri bakıldığında özel gereksinimli olan bireyler için rapor düzenlenmektedir. Bireylerin rehabilitasyon merkezlerinden okula gitmeyen bireyler ikamet ettikleri ilçeden ve okula giden kişilerde rehberlik ve araştırma merkezlerinden RAM raporu alabilirler. 

RAM raporu almak için öncelikle bireylerin tam teşekküllü olarak devlet hastanesi üzerinden alınan engelli sağlık kurulu raporu olması gerekmektedir. Bireye ilk kez RAM raporu verilecekse bireyin veli veya vasisi ile randevu sistemi üzerinden kişiye değerlendirme randevusu verilebilir ve kişilere teslim edilir.