Kekemelik Evde Nasıl Tedavi Edilir?

Kekemelik Evde Nasıl Tedavi Edilir

Kekemelik evde nasıl tedavi edilir başlığı ile birlikte bu sorunu yaşayan veya bu sorun ile başa çıkmaya çalışan yakınları olan bireyler çözüm yöntemleri aramaktadır. Kekemelik, genellikle okul çağına gelmiş çocuklarda sıklıkla görülürken, yetişkin bireylerde de zaman zaman görülebilen bir konuşma problemi olarak ele alınmaktadır.  

Kekemelik rahatsızlığının geçmesi adına evde uygulanabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler şu şekilde açıklanabilir: 

  • Öncelikle güvenli bir ortam oluşturulması gerekmektedir. 
  • Kaygının minimum düzeye indirilmesi gerekmektedir. 
  • Günde minimum 8 saat uyunması önemlidir. 
  • Hayvan seslerinin taklit edilmesi akıcı konuşmaya yardımcıdır. 
  • Cümle bitirme oyunları gibi farklı oyunlar oluşturulabilir. 
  • Ritim çalışmaları yapılması konuşma becerisinin artmasında etkilidir. 

Kekemelik Neden Olur? 

Kekeme sorunu yaşayan çocuklarda bu durumu anlamak için kekemelik neden olur soruları sıklıkla ele alınmaktadır. Oldukça basit tedavi yöntemlerine sahip olan ancak bu yöntemlerin bilinmediği kekemelik pek çok nedenden ötürü ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenlerden bazıları aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır. 

  • Şiddetli bir duygusal travmanın yaşanması kekemeliğin meydana gelmesinde rol oynar. 
  • Ailede kekemelik sorunun olması diğer nesillerde de görülme riskini artırır. 
  • Beyin kanamaları veya inme gibi nörojenik durumlarda kekemelik ortaya çıkabilir. 
  • Çocukluk döneminde normal gelişim esnasında görülme ihtimali de bulunmaktadır. 

Bu nedenlere bakıldığı zaman kekemeliğin genellikle çocuk ve genç kesimlerde yaygın olduğunu söylemek mümkündür. Kekeme tedavisi sayesinde ise bu durumun çözümü de bulunmaktadır. 

Kekemelik Belirtileri 

Kekemelik belirtileri, kolay bir şekilde anlaşılabilir olması sayesinde pek çok kişi tarafından erken dönemde fark edilebilmektedir. Ancak bu durum ile daha önce karşılaşmamış ve sorunun ne olduğunu anlamakta zorlanan bireylerin belirtileri incelediği fark edilmektedir. Kekemelik sorunu yaşayan kişilerde görülen bazı belirtiler şunlardır: 

  • Etkili iletişim kurmada güçlük çekmek 
  • Bir cümleyi başlatmada zorlanmak 
  • Bir sonraki kelimeye geçmede güçlük yaşanması 
  • Ses veya heceleri tekrar etmek 
  • Dudakların ve çenenin titremesi 
  • Yüz tiklerinin oluşması 

Sıralanan bu belirtilere bakıldığı zaman kekemelik sorunu yaşayan kişilerde görülebilecek durumlar oldukları açıkça fark edilmektedir. Bu ve buna benzer belirtiler fark edildiğinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasında fayda olacaktır. 

Kekemelik Türleri Nelerdir? 

Genelde çocuklarda rastlanan kekemelik hakkında kekemelik türleri nelerdir gibi soruların da genel bilgi edinmek amacıyla araştırıldığı görülmektedir. Birden fazla türe sahip olan bu kekemelik, türlerine göre belirtileri ve tedavi yöntemlerinde de değişikliğe uğrayabilmektedir. Bu nedenle kekemeliğin türlerinin de bilinmesinde ve buna göre önlem alınmasında fayda olacaktır. 

Özellikle kekemelik tedavisi için de bir hayli önemli olan bu detay, kişilerin bilinçli olmasında önemli rol oynamaktadır. Psikojenik kekemelik, gelişimsel kekemelik ve nörojenik kekemelik şeklinde türlere sahip olan bu konuşma bozukluğu, erken dönemde teşhis edildiğinde kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Peki bu rahatsızlığın teşhisi ve tedavisi nasıldır? 

Kekemelik Teşhisi Nasıl Yapılır? 

Kekemelik nasıl teşhis edilir veya bu sorunu teşhis eden branş hangisidir gibi başlıkların da tanı konusunda araştırıldığı fark edilmektedir. Öncelikle bu sorunu teşhis etmede görev alan çocuk psikiyatrisi uzmanı ve dil konuşma terapisti, bu sorunu tedavi etmekte de oldukça yardımcıdır. Çocuğunuzda veya kendinizde bu tarz bir sorunun olduğunu düşünüyorsanız erken dönemde bu doktorları ziyaret etmeniz oldukça önemlidir. 

Hangi koşullarda ortaya çıktığı, ilk fark edilen zaman ve davranışların genel analizlerine bakılarak çocukların nasıl tedavi edilmeleri gerektiği planlanmaktadır. Yapılan bu plan sonucunda belirli bir seans aralığı oluşturulmakta ve terapiye başlanmaktadır. Fakat 6 aydan uzun süren kekemelikte dilde bir sorunun olup olmadığını anlamak amacıyla farklı test ve muayeneler de yapılabilmektedir. 

Kekemelik Tedavisi  

Teşhisi ve belirtileri gibi detaylardan sonra kekemelik tedavisi nasıldır sorusu da bu alanda yanıt arayan kişilerin incelediği başlıklardan biri haline gelmiştir. Sunulan belirtiler sayesinde erken dönemde tanısı konulan kekemelikler, uzun süreli olanlara kıyasla daha kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir.  

Kekemelik görülen her çocuğun tedavi görmeye ihtiyacı bulunmamaktadır. Çünkü gelişim döneminde yaşanan bu sorunun kalıcı olmadığı vurgulanmaktadır. Ancak travmalar ve diğer nedenlerden dolayı ortaya çıkan kekemelik için tedavi olunması tavsiye edilmektedir. Böylece çocukların ilerde topluma karışmakta zorlanmamaları ve kendilerini etkili bir şekilde ifade etmeleri sağlanmaktadır. 

Kekemelik Tedavisinin Amacı Nedir? 

Kekemelik tedavisinin amacı, temel olarak çocuklarda ifade becerisini artırmak ve etkili hale getirmek şeklinde yorumlanabilir. Bunun dışında da pek çok konu üzerinde amacı bulunan bu tedavi, erken dönemde uygulandığında kısa ve etkili sonuç vermektedir. Tedavi olan çocuklarda görülmesi beklenen bazı etkiler şunlardır: 

  • Sosyal aktivitelere rahatlıkla katılabilmek 
  • Konuşmadaki akıcılığın artmasını sağlamak 
  • Okula veya işe sorunsuz bir şekilde devam edebilmek 
  • İnsanlarla etkili bir iletişim kurabilmek 

Bahsi geçen bu sonuçların alınabilmesi için çocuklarda görülen kekemelik sorununun göz ardı edilmemesi oldukça önemlidir. Çocuk psikiyatri uzmanları ile iletişime geçerek ne gibi önemler alabileceğiniz ve tedavi sürecindeki yaklaşımlarınız hakkında detaylı bilgi alabilir ve bu süreçte çocuklarınıza destek olabilirsiniz.