Çocuk Merkezli Oyun Terapisi

Çocuk merkezli oyun terapisi

Çocuk merkezli oyun terapisi, çocuk gelişiminin başarılı bir şekilde sürmesi adına uygulanan yöntemlerden birisidir. Tahmin edileceği üzere çocuklar, yetişkinlere kıyasla kendilerini ifade etme ve duygularını tam anlamıyla ortaya koyabilme konusunda zorluk yaşayabilmektedir. Bunun asıl nedenleri arasında çocukların kendilerini rahat hissedebilecekleri bir ortama ihtiyaç duymalarıdır. 

Çocukların iyileşmesini ve hem duygusal hem de fiziksel anlamda gelişmelerini sağlayan bu yöntem, belirli yaş aralığında olan çocuklara uygulanmaktadır. Uygulama esnasında çocukların ihtiyaç duyacağı bir ortam hazırlanmakta ve çeşitli oyunlar ve oyuncaklardan yararlanılarak terapi sağlanmaktadır. Bu uygulanan terapinin sona ermesi ile birlikte çocuklarda pek çok gelişim rahatlıkla gözlemlenebilmektedir. 

Oyun Terapisti Nedir? 

Bir önceki başlıkta açıklanan uygulamayı yöneten kişiler oyun terapisti nedir sorusu ile araştırılmakta ve asıl görevleri incelenmektedir. Çocuk gelişimi sürecinde oldukça önemli bir alanı kapsayan bu terapi, ilerleyen dönemlerde çocukların kendilerini rahat bir şekilde ifade etmelerini amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda çocuklara yardım eden kişiler de oyun terapisti olarak nitelendirilmektedir. 

Çocukların oluşturdukları hayal dünyasına katılarak onları en iyi şekilde anlamak ve onların dilini konuşabilmek, bahsi geçen bu kişilerin en önemli görevlerinden birisidir. Tabi bu işlemi yapan kişilerin muhakkak klinik psikolog unvanına da sahip olmaları gerekmektedir. aksi halde bu unvana sahip olmayan kişilerin bu terapiyi üstlenmesi ve başarılı bir şekilde sürdürmesi imkansız olacaktır. 

Oyun Terapisi İçin Yaş Aralığı Nedir? 

Duygularını ve özellikle kendilerini ifade etmekte zorlanan çocuklar için evde oyun terapisi gibi pek çok ortam hazırlanmaktadır. Ancak profesyonel bir sonuç alabilmek ve çocukları en iyi şekilde anlayan kişilerden yardım alabilmek amacıyla alanında uzman psikologlar ile görüşülmesi tavsiye edilmektedir. Bu görüşme sonucunda oyun terapisi yöntemi hakkında da bilgi alabilirsiniz. 

Bazı çocuklar 10 seanslık bir terapi sonucunda ilerleme gösterebilirken, bazı çocukların ilerleme gösterebilmeleri için ortalama 2 sene terapi almaları gerekebilmektedir. Bu tamamen çocukların gelişim süreçlerine ve anlama kabiliyetlerine bağlı olarak ilerlemektedir. Bunun dışında bu alanda yapılan pek çok çalışmaya göre ortalama bir çocuğun 13-16 seans sonucunda ilerleme gösterdiği bildirilmektedir. 

Oyun Terapisi Türleri 

Çocuk merkezli oyun terapisi alanında uygulanan birden fazla tür bulunmaktadır. Çocuklara genel olarak bakıldığı zaman her birinin birbirinden farklı yeteneklere ve becerilere sahip olduğu görülmektedir. Bu nedenle her bir çocuğa yönelik ortamın hazırlanması amacıyla oyun terapileri de birden fazla çeşitte uygulanmaktadır. Bahsi geçen bu çeşitler şu şekilde açıklanabilir: 

  • Çocuk Merkezli Oyun Terapisi (Child-Centered Play Therapy) 
  • Filial Oyun Terapisi 
  • Deneyimsel Oyun Terapisi 

Sıralanan bu türler, oyun terapisi başlığı altında incelenen türler olarak ön plana çıkmaktadır. Her birinin amacı aynı olsa da uygulama yöntemi ve senası bakımından farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle çocuğunuz için en etkili olacağını düşündüğünüz terapi yöntemini tercih etmeniz oldukça önemlidir. 

Oyun Terapisi Hangi Yaşları Kapsar? 

Oyun terapisinin uygulanacağı zamanlarda oyun terapisi hangi yaşları kapsar sorusu da hem anne ve babalar hem de alanında uzman doktorlar tarafından dikkat edilen bir durum olarak değerlendirilmektedir. Bu yöntemin oyun içerikli olması ve çocukları kapsaması, pek çok yaş tahminine neden olabilmektedir. 

Oyun terapisi sayesinde gelişim göstermesini istediğiniz çocukların 2-12 yaş arasında olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Bu yaş aralıklarına bakıldığı zaman çocukların gelişim dönemleri oldukları görülmektedir. Bahsi geçen bu yaş aralıklarına bakıldığı zaman etkili bir sonuç alabilmek için erken dönemde oyun terapisinden yararlanmakta fayda olduğu da görülmektedir. 

Çocuk Merkezli Oyun Terapisinde Neye Odaklanılır? 

Oyun terapisi konusunda ön plana çıkan çocuk merkezli oyun terapisi yöntemi, bu alanda en çok tercih edilen ve aynı zamanda merak edilen türlerden birisidir. Çocuk merkezli oyun terapisi kapsamında gelişim göstermesi beklenen çocuklarda bazı durumlara odaklama sağlanır ve bu yönde gelişim terapileri uygulanır. Buna bağlı olarak çocuklar üzerinde odaklanılan bazı detaylar şunlardır: 

  • Çocukların duyguları 
  • Çocukların çözüm yetenekleri 
  • Çocukların olaya bakış açıları 

Bu üç detaya bakıldığı zaman çocuk merkezli oyun terapilerinin amaçları da bariz bir şekilde tahmin edilebilmektedir. Bu yöntem kapsamında çocuklara sunulan oyunlarda çocukların ne gibi tepki vereceğine bakılacağı için hiçbir müdahalede bulunulmamakta ve sonuca bakılmaktadır. 

Kimler Oyun Terapisti Eğitimi Alabilir? 

Çocukların gelişimlerine katkıda bulunabilmek amacıyla kimler oyun terapisti eğitimi alabilir sorusu da ön planda değerlendirilmektedir. En başından beri bu alanda hizmet etmek amacıyla eğitim alınması mümkündür. Ancak bazı meslek gruplarının da oyun terapisti olmak adına eğitim alabilecekleri vurgulanmaktadır. Bahsi geçen bu meslek grupları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Çocuk gelişimi 
  • Psikoloji 
  • Sosyoloji 
  • PDR 
  • Okul öncesi öğretmenliği 
  • Sınıf öğretmenliği 
  • Özel eğitim 
  • Doktorlar 
  • Sosyal hizmet uzmanları 
  • Pedagoglar 
  • Öğretmenler 
  • Hemşireler 

Sıralanan bu alanlara bakıldığı zaman aslında her bir meslek grubunun dolaylı yoldan çocuklar ile ilişkisi olduğu fark edilmektedir. Bu nedenle oyun terapisti olmak isteyen bu meslekler, gerekli eğitimleri alarak terapist olabilmektedir.