Özel gereksinimli bireyler; doğum öncesi, doğum sırası ya da sonrasında yaşanan kas ve iskelet sistemini etkileyen, günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayan, anatomik ve fonksiyonel anormallikler yaşayan kişilerdir. Özellikle iskelet sistemi, eklem, kas, bağ, doku, kıkırdak ve sinirler gibi hareket etmeyi sağlayan yapılar da meydana gelen bozukluklar, bedensel engelli kavramını ifade eder.
Özel gereksinimli bireylerin topluma kazandırılması için engellilik halinin tespitinden itibaren, olabilecek en erken dönemde fizik tedavi programına alınması gerekir. Fizik tedavi farklı yöntemler ve tedavi araçlarının kullanılması ile fonksiyonu bozulmuş olan yapıların normal ve sağlıklı hale getirilmesi sürecidir. Özel gereksinimli bireylerin günlük yaşamdaki yetersizliklerini gidererek toplum içindeki rollerini yerine getirmesini hedefleyen fizik tedavi, engelli bireylerin maksimum bağımsızlığını amaçlar.
Özel Gereksinimli Bireyler İçin Fizik Tedavinin Faydaları Nelerdir?
Fizik tedavide esas olan, özel gereksinimli bireyin günlük aktivitelerinde karşılaştığı fiziksel kısıtları ve sorunları bireyin hareket kapasitesine göre minimize etmedir. Fizik tedavi, günlük yaşantıyı sekteye uğratan hastalıkların profesyonel yöntemler ile tedavi edilmesini sağlamak üzere fizyoterapistler tarafından uygulanır.
Özel gereksinimli bireylerin mümkün olan en erken dönemde fizik tedavi yöntemlerine başvurmaları tavsiye edilir. Pediatrik rehabilitasyon alanında devletin sağladığı imkanlar kapsamında, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde fizyoterapi uygulamaları gerçekleştirilir. Fizyoterapi uygulamalarından tüm özel gereksinimli bireyler faydalanabilir.
Fizik tedavinin faydaları;
- Fizik tedavi uygulamaları sırasında çocukların yaptıkları hareketler uzmanlarca değerlendirilir. Yanlış hareket şekilleri söz konusu olduğunda, uzmanlar tarafından müdahale edilebilir. Bu müdahaleler ile eklemlerde oluşabilecek deformasyonların engellenmesi hedeflenir.
- Fizik tedavi ile oral motor problemlere yönelik uygulamalar yapılır. Bu uygulamalar sonucunda çocuğun yeme, içme ve konuşma alanında ilerlemeler kaydetmesi hedeflenir.
- Özel gereksinimli bireyler yalnız hareket kısıtları değil, duyusal anlamda da sıkıntılar yaşayabilir. Bu tür sıkıntıları önlemek amacı ile fizyoterapi uygulamaları yapılabilir.
- Fizyoterapi uygulamalarına erken dönemde başlanması, tedavide daha hızlı yol alınmasını sağlar.
Çocuğunda, bebeklik aylarından itibaren bir takım problemler gözlemleyen ailelerin bir uzmana başvurarak, bu problemleri tanılayıp, en erken dönemde fizyoterapiye başlamasında yarar vardır.
Özel Gereksinimli Bireyler İçin Fizik Tedavi hakkında daha geniş bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Herkes Gelişmeyi ve Desteği Hak eder.