Temelli ergoterapi nedir bakıldığında ergoterapi bireyleri daha sağlıklı ve daha refah olmalarını amaçlayan bir sağlık mesleği olmaktadır. Ergoterapi genel amacı kişilerin günlük yaşam aktiviteleri içerisinde katılımını sağlamasıdır. Ergoterapist olan kişiler bireylerin ihtiyaç duydukları, kendilerinden beklenen olan aktiviteleri yapabilme ve aynı zamanda toplulukların istedikleri ile beraber becerilerini geliştirir.
Aktiviteyi veya çevreyi kişilerin katılımını daha iyi şekilde sağlar ve düzenleyerek amacına ulaştırırlar. Ergoterapist olan kişiler genellikle topluluklar ile beraber iş birliği içerisinde çalışma amacı ile beraber davranış ve beceriler ile donatılan bir sosyal, tıbbi, davranışsal, psikolojik ve ergoterapi alanında geniş bir eğitime sahip olmaktadırlar.
Kimler Ergoterapi Alabilir?
Ergoterapi alanı çok geniş olmaktadır ve bu alanlardan biri dikkat eksikliği ile beraber hiperaktivite tanısı konulan çocukların tedavisi olabilmektedir. Türkiye’de ergoterapi geniş bir kitleye hitap etmektedir. Bunlardan bazıları disleksi rahatsızlığına sahip bireylerin tedavisi için kullanılabilir ve bununla beraber kimlerle ilgilenir bakıldığı zaman,
- Toplumdan dışlanan bireylerde topluma kazandırılmasında fiziksel ve zihinsel engelliler ve madde bağımlıları, eşcinseller, psikolojik problemi olan kişiler.
- Bağımlılık durumundan kurtarma yani örnek olarak sağ eli engelli olan biri için farklı protez teknikleri ile beraber yemek yemesi sağlanmaktadır veya bazı temel ihtiyaçlarını yani giyinme gibi ihtiyaçların sağlanması.
- Kası zarar gören biri verilen egzersizleri yapmamışsa ve farklı alanlarda yani örnek olarak bu noktada kişilerin işine yarayacak anlamlı ve amaçlı aktiviteler verilir.
- Yaşlı ile engelli olan bireylerin evlerini onların kolay yaşayabilecekleri bir hale getirme olabilir.
- İş yerleri, okulları, evleri, ergonomik bir şekilde düzenlemek.
- Suç işlemeye eğitimli ve aynı zamanda suç işlemiş olan insanların hayata kazandırılmasını beklemek.
- Kanser hastası olan bireylerin evre durumuna göre psikolojik destek verme ve zamanını kaliteli olarak kullanması için aktivite bulmak gibi çalışmalar yapılabilir.
Kısaca ergoterapi alanı çok geniş olmaktadır bu sebeple ergoterapi konusunda destek almak isteyen kişilerin ergoterapist ile görüşerek uygun desteği alması sağlanır. Gerekli olan bilgilerle beraber kişilere bazı testler yapılması gerekebilir. Sonraki adımda ise ergoterapi uygulamaları temelli olarak sağlanır.
Aktivite Temelli Ergoterapi Nedir?
Aktivite temelli ergoterapi çalışmalarına bakıldığı zaman ergoterapi uygulamalarının ortaya koyulmasındaki esas amaç aktivite olmaktadır. Ergoterapi genellikle çok yönlü bir meslek olmaktadır bununla beraber aktivite temelli olan ergoterapi çalışmaları ile kişiler oyun ve serbest zaman aktiviteleri ile beraber kişilerin yaşam rolleri yerine getirilebilir ve toplumsal katılımlarını arttırır.
Günlük yaşam aktivitelerine bakıldığında yemek yeme, banyo yapmak, tuvalet ihtiyaçları, tırnak kesme gibi birçok aktivite olabilir. Ergoterapi alanında günlük yaşam aktiviteleri ile beraber kaba ve ince motor becerileri, el göz koordinasyonları, sosyal beceriler, gövde kontrolü gibi birçok gibi beceri yapılır. Ergonomik düzenlemeler ile beraber birçok alanda çalışma sağlanmaktadır.
Tedavi Planlamalarında Temelli Ergoterapi Önemi
Temelli ergoterapi ile beraber özellikle yoğun bakım sonrası tedavi, koma sonrası, beyin kanaması, felç yaşayan bireylerde bakım sonrası tedavi gördükten sonrasında oldukça önemli bir konumda görünmektedir. Bu hastalık gruplarına bakıldığı zaman ergoterapi çalışmalarının en temel odak noktası kişilerin aktivitelerinde bağımsız katılımın sağlanması, pozitif aktivite ile beraber aktivite kimliğidir.
Sağlıklı olmak ve daha iyi bir durumda olma amacı ile pozitif aktivite kimliği bireye kazandırması gereken önemli noktalar arasında yer almaktadır. Hastalık grubunda yer alan bireyler aktiviteye katılım konusunda dengesinde sorun yaşayabilirler. Bu sebeple ergoterapi uygulamalarında bireylerin tekrardan becerilerinin yeniden kazandırılması desteklenir.
Becerilerin Kazandırılmasında Aktivite Temelli Ergoterapi
Aktivite temelli ergoterapi uygulamalarına bakıldığı zaman bireylerin becerileri tekrardan kazandırılması hedeflenmektedir. Bireylerin becerileri tekrar kazandırılır ve bununla birlikte günlük yaşam aktivitelerine de katılımları sağlanır. Uygulama sırasında amaç ve anlamlı olan aktiviteler ile beraber kişilerin rol performans gelişmektedir. Toplumsal katılım ile beraber yaşam kalitesinin arttırılma durumunda bireye sağlanan katkı ile yararın temeli oluşturulur, bunun dışında sağlanan beceriler,
- Ergoterapi birçok alanda önemli bir etki sağlamaktadır ve bahsedilen hastalık gruplarına bakıldığına nörolojik rehabilitasyon dışında pediatrik, psikiyatrik, onkolojik gibi birçok rehabilitasyon sağlanır.
- LGBT bireyler, mülteci ve daha birçok kişi için yardımcı olan teknolojik araçlarla ergoterapi uygulamaları kullanılmaktadır.
- Sayılan hastalık gruplarına bakıldığı zaman maksimum bağımsızlığı sağlamak için ergoterapist olan kişiler tarafından bireylerde aktivite katılım kısıtlılıklarının açığa çıkartılması için analiz yapılır ve her bireye uygun çalışmalar sağlanır.
- Oku, ev, iş gibi en fazla vakit geçirilen alanlarda ihtiyaçlara yönelik olan çevresel düzenlemeler yapılır ve bireylerin yeni hobi ve iş edinilerek yeni yetenekler kazandırılır bu düzenlemelerin temelli olması sağlanır ve bireyler ömür boyu daha rahat olabilirler.
Temelli Ergoterapi Amacı Nedir?
Temelli ergoterapi amacı ile özellikle bireylerde koltuk değneği, tekerleksi sandalye gibi yardımcı cihazlar kullanılıyorsa ergoterapist olan kişiler uygun olan cihazları seçmesine yardımcı olur ve kullanımında eğitim vererek destek sağlar. Özellikle meydana gelen duygusal his kayıpları için de duyu bütünleme yaklaşımı sağlar. Bireylerin beyini destekleyici olan aktivitelerle beraber rehabilitasyonu destekleyen aktivite planı uygulanmaktadır.
Bireylerin bağımsızlığını sağlamak adına temelli ergoterapi uygulamalarına bakıldığında çevresine ve bakımı ile ilgilenen kişilere yönelik eğitimler sunulmaktadır. Ergoterapist olan kişiler kavrama eğitimi, motor becerilerini geliştirir ve bu eğitimlerle beraber kişilerin çevresine bakımı ile alakalı aktivite ergoterapi hizmetleri için destek verilir.