Özel Gereksinimli Bireylerin Aileleri Teknoloji Kullanımında Nasıl Bir Yol İzlemeli

Teknoloji hayatımızın her alanında yer alıyor. Yaşadığımız sorunlara da çözümler üreten teknoloji, özel gereksinimli bireylere de birçok kolaylık sunuyor. Özel gereksinimli bireylerin aileleri teknolojileri yakından takip ediyor.

Engelli bireylerin günlük yaşama uyum sağlayabilmesi için kullandığı cihazlar hem onların hem de ailelerin yaşamına kolaylık katıyor. Bu aşamada ailelere de bazı roller düşüyor. Özel gereksinimli bireylerin aileleri, ihtiyaçlarını karşılayabilecek teknolojik aletler hakkında fikir sahibi olması ve temin etme konusunda gerekli adımları atması gerekir.

Özel Gereksinimli Bireylerin Aileleri Teknoloji Kullanımında Neler Tercih Edebilir?

Özel gereksinimli bireylerin aileleri, çocuklarının ihtiyaçlarına göre çeşitli teknolojilerden yararlanabilir.

  1. Apollon Gözlük (Apollon Head Mouse): Bu teknolojik cihaz, Türkiye’de geliştirilmiştir. Felç ya da omurilik yaralanması gibi sebeplerle hareket kabiliyetini yitiren bireylerin telefon ve tablet gibi elektronik cihazları kullanmasında kolaylıklar sunar.
  2. Dot (Braille Akıllı Saati): Görme engellilerin ihtiyacını karşılayan bir saattir. Braille alfabesinin kullanıldığı bu teknolojik cihaz; görme engelli kişilerin saat üzerindeki noktaları hissederek kitap, mesaj ve mail okuma gibi faaliyetleri gerçekleştirmesini sağlar.
  3. Yerli İşitme Cihazı: “Transducers in the ear (Tie)” teknolojisi ile tasarlanan bu teknolojik cihaz, işitme engelli bireylerin diğer cihazlardan daha doğal bir işitme deneyimi elde etmesini hedefler. Bu teknoloji sayesinde küçük bir titreşimli cihaz kulağın içine yerleştirilir ve ses doğrudan iç kulak kemiklerine iletilir.
  4. EyeSense (Sesli Uyarı Sistemi): Türk Telekom’un geliştirdiği teknolojide, görme engellilerin sesli uyarı sistemi ile hem selfie hem de fotoğraf çekmesine yardım edilir.
  5. Scewo (Merdiven Çıkabilen Tekerlekli Sandalye): Tekerlekli sandalye kullanması gereken bireyler için geliştirilen Scewo, üzerindeki akıllı sistem basamağı ile merdivenleri algılar.
  6. WeWALK (Akıllı Baston): Görme engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak için geliştirilmiş, akıllı bastondur. Ultrasonik sensörler ve çeşitli sensörler ile donatılmış bu akıllı sistem sayesinde kullanıcılar titreşimli uyarılar alır ve çevresindeki engelleri tespit eder. Üzerindeki dokunmatik düğme ile akıllı telefonlarla bağlantı kurulabileceği gibi Navigasyon, müzik dinleme ve mesajlaşma gibi işlemleri de yapmayı sağlar.
  7. Akıllı Kaşık: Çatal ve kaşıkları tutmada zorluk yaşayan bireyler için tasarlanan bu teknolojik alet, hareket esnasında ortaya çıkan aksamaları %70’e kadar azaltabilir.

Özel gereksinimli bireylerin aileleri tüm bu cihazlar hakkında bilgi edinebilir ve bu teknolojik cihazlar sayesinde çocuklarının ihtiyaçlarını giderebilir.

Özel gereksinimli bireylerin teknoloji kullanımı hakkında daha geniş bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Herkes Gelişmeyi ve Desteği Hak eder.