Sosyal İletişim Bozuklukları Nelerdir?
Sosyal İletişim Bozukluğu (SCD) özellikle küçük yaşlarda sıklıkla görülür. Sosyal İletişim Bozukluğu (SCD) teşhisi alan çocuklar, sosyal ortamlarında iletişim sorunları yaşayabilir ve toplumsal ilişkilerinde bozulmalar gözlemlenebilir. SCD teşhisi alan çocuklar, sosyal ortamlarda nasıl bir iletişim gerçekleştirecekleri konusunda zorluk yaşar.
Sosyal iletişim bozuklukları her çocuğun kişisel yapısına göre değerlendirilir. Buna göre terapi ve davranış yöntemlerinden yararlanılabilir. Ayrıca terapi ve davranış yöntemlerinin yeterli olmaması halinde çocuk ve ergen psikiyatri uzmanlarından da destek alınabilir.
Sosyal İletişim Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
Sosyal iletişim bozukluğu olan bireyler genellikle çevresindeki diğer insanlarla etkileşime girmekte zorluk yaşar. Bu durum yüz ifadesi, beden dili, ses tonu ve diğer sözsüz ipuçlarını anlamada zorluk yaşamalarından kaynaklanabilir. Ayrıca, çevresindeki diğer insanlarla, doğru etkileşim kurabilmesi için gerekli sosyal becerilere de sahip olmayabilir.
Sosyal iletişim bozukluğu olan bireylerde görülen belirtiler;
- Göz teması kurmada zorluk ya da göz temasından kaçınma
- Yüz ifadesini okuma ya da ifade etmede zorluklar yaşama
- Vücut dilini okumada zorluklar çekme
- Ses tonunu doğru anlama ya da kullanımda zorluklar yaşama
- Konuşma ritimlerinde, tonu ya da ses yüksekliğinde anormallik
- Söz ya da cümlelerin anlamını tam olarak anlamada zorluk çekme
- Başkalarının duygularını anlama ya da kendi duygularını ifade etmede zorluklar
- Başkaları ile doğru etkileşim kurma ve arkadaşlık kurma konusunda zorluk çekme olarak sıralanabilir.
Sosyal İletişim Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?
Sosyal iletişim bozuklukları için uygulanabilen çeşitli tedaviler vardır. Bireylerin sosyal becerilerini geliştirmek ve diğer insanlarla iletişimini teşvik etmek, SİB tedavilerde temel amaçlardır. Uzmanların gerçekleştirdiği SİB tedavileri; bireysel terapi, grup terapisi, ile terapisi, sosyal becerileri öğretme programları, oyun terapisi, yoga ve meditasyon gibi süreçlerden oluşabilir.
SİB tedavilerinde yaklaşım, sosyal iletişim bozuklukları semptomlarına, kişinin yaşı ve tedavi sürecine yanıtlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Doğru tedavi yöntemleri ve SİB’li bireyin de çabası ile sosyal beceriler geliştirilebilir. Sosyal iletişim bozukluğu olan kişilerin tedavilerine erken başlanması, semptomların daha iyi yönetilmesi ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olması açısından önem arz edebilir.
Sosyal İletişim Bozuklukları hakkında daha geniş bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Herkes Gelişmeyi ve Desteği Hak eder.