Özel gereksinimli bireylere yönelik fizik tedavi yöntemleri, kişilerin gelişimlerini olumlu yönde etkiler. Çocukluk yaşlarda ortaya çıkan hastalıkların erken teşhis edilmesi ve doğru yöntemlerle tedavi edilmesi, engelli kişilerin gelişimlerinde önemli bir rol oynar. Engelli bireyler için kullanılan fizik tedavi yöntemleri, bedensel işlevlerin üst düzeye çıkarılmasını hedefler.

Fizik tedavi, doğuştan gelen ya da sonradan hastalık, kaza gibi durumlar neticesinde bazı yeteneklerini kaybetmiş olan özel gereksinimli bireylere, sosyal ve mesleki, tıbbi ve psikolojik açıdan geliştirmede önemli faydalar sağlar.

Özel Gereksinimli Bireylere Fizik Tedavinin Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Özel gereksinimli bireyler, günlük aktivitelerinde karşılaştığı fiziksel kısıtları sebebi ile büyük zorluklar yaşar. Aileler, doğuştan gelen hastalıklar ya da sonradan kaza, yaralanma gibi sebeplerle fiziksel engel durumu gelişen çocuklarına, olabildiğince erken dönemde fizik tedavi yöntemlerine başvurabilir. Özel gereksinimli bireylere erken dönemde başlayan fizik tedaviler, oluşabilecek eklem kısıtlılıklarının önüne geçmede yardımcı olabilir.

Özel gereksinimli bireylere devletin sağladığı imkanlar kapsamında, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde fizyoterapi uygulamaları gerçekleştirilir. Fizyoterapistler tarafından uygulanan fizik tedavi yöntemleri ile bedensel engelli bireylerin çeşitli işlevlerinin daha iyi çalışabilmesi sağlanabilir. Fizyoterapi uygulamalarından özel gereksinimli çocuklar ve aileleri faydalanabilir.

Fizik tedavi yöntemleri sayesinde özel gereksinimli bireylerin, günlük aktivitelerinde karşılaştığı fiziksel kısıtların azaltılması hedeflenir.

Fizik tedavinin sağladığı faydalar;

  • Fizik tedavi uygulamalarında kişinin hareketleri uzmanlarca denetlenir. Uzmanlar yanlış hareketler gördüğünde, müdahale eder ve eklemlerde oluşabilecek deformasyonların önüne geçmeyi hedefler.
  • Fizik tedavi ile oral motor problemlere yönelik uygulamalar sonucunda bireyin yeme, içme ve konuşma alanında ilerlemeler kaydetmesi amaçlanır.
  • Özel gereksinimli bireyler yaşadığı hareket kısıtları sebebi ile sosyal yaşamdan uzak kalabilir. Bu tür sıkıntılarının önüne geçmede fizik tedavi uygulamaları sayesinde önemli aşamalar kaydedilebilir.
  • Fizyoterapi uygulamalarına, hastalığın teşhisinden itibaren başlanması ile tedavide daha hızlı yol alınabilir.

Çocuğunuzda, küçük yaşlardan itibaren bazı problemler gözlemlediğinizde bir uzmana başvurarak, bu problemlerin erken tanısını almanız, tedavinin hızında önemli bir yere sahiptir. Dolayısı ile erken dönemde fizyoterapiye başlamak yararlı olabilir.

Fizik Tedavinin Özel Gereksinimli Bireylere Faydası hakkında daha geniş bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Herkes Gelişmeyi ve Desteği Hak eder.