Down Sendromlu çocuklarda fizyoterapi ilk teşhis edildiği zamanlarda göz ardı edilebilir. Ancak, ebeveynler bebekken başladıkları fizyoterapi ile bebeklerine nasıl davranacaklarını, nasıl besleyeceklerini, çocuklarının gelişim sürecinde down sendromunda nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğrenebilir. Bu sayede karşılaşacakları zorlukların üstesinden gelebilir.

Motor planlama, uygulama güçlüklerinden kaynaklı yürümenin gecikmesini, yanlış yürüyüş hareket paternleri gelişmesini engellemek ve düşmeleri en aza indirmek için bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının değerlendirmesi oldukça önemlidir. Fizyoterapist uygun gerekli egzersizleri, çocuğunuzun durumuna göre belirleyebilir.

Fizik tedavi, uzun dönemli fonksiyonellik sağlamayı hedefler. Daha bebeklikte kazandırılan beceriler ilerleyen yaşlarda da Down Sendromlu bir çocuğun hayatını kolaylaştıracak etkiler yaratabilir.

Down Sendromunda Fizyoterapinin Amacı Nedir?

Down Sendromunda fizik tedavide; fizyoterapist, çocuk hastalıkları uzmanı, dil terapisti, özel eğitimci gibi uzman kişilerin birlikte bulunacağı bir ekip çalışması gerekir. Fizik Tedavinin amacı, kaba motor gelişim oranını hızlandırmakla sınırlı değildir. Down sendromlu çocukların geliştirmeye meyilli olduğu telafi edici hareket modellerinin gelişimini en aza indirmek de önemlidir.

Fizik tedavi, fiziksel yetenekler diğer becerilerin temelini oluşturduğu için çocuğun hayatının erken dönemlerinde önemli bir yere sahiptir. Fizik tedavinin erken dönemde amacı, bebeklerin emekleme ve uzanma yeteneğini geliştirmelerinde, çevrelerindeki dünyayı ve onunla nasıl etkileşim kuracaklarını öğrenmelerinde yardımcı olmadır.

Down Sendromunda Fizyoterapi Uygulamaları Nelerdir?

Down sendromunda, fizik tedavi uzmanının muayenesi ile ortopedik problemler değerlendirilir. Öncelik, çocuğa yürüme becerisinin kazandırılmasıdır. Ancak, bu çocuklarda oturma dengesi de geç gelişebileceği için fizyoterapist;

  • Üst gövde desteği,
  • Orta gövde desteği,
  • Sırt, bel ve pelvik desteği sağlayacak egzersiz yöntemleri uygular.

Down Sendromlu çocuklar ayaklarını geniş açarak, dizleri gergin şekilde ayakları dışa dönük yürümeyi öğrenir. Dolayısı ile kazanılan yürüyüş paternini düzeltmek daha sonra daha güç olabilir. Bu kötü kazanılan paternin ilerleyen yaşlarda kireçlenme, bel ve boyun fıtıkları gibi hastalıklara neden olmaması için tedaviye erken dönemde başlamak kritik öneme sahiptir. Down sendromunda, sıkı takip ile yeni egzersiz programlarının eklenmesi de önemlidir. Down Sendromlu çocukların 2 aylıktan itibaren fizik tedaviye devam etmesi tavsiye edilir.

Down Sendromunda Fizyoterapinin Faydaları hakkında daha geniş bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Herkes Gelişmeyi ve Desteği Hak eder.