Down sendromlu çocuklar genellikle neşeli ve mutlu olsalar da, oldukça alıngan da olabilirler. Böyle anlarda çabuk ağladıkları için normal gelişim gösteren çocuklara uygulanan disiplin, çoğu ebeveyn tarafından bu çocuklara uygulanamaz. Anne ve babaların bu tutumlarında, çocukların yasakları anlayamayacağı endişesi de rol oynar. Çok sabırlı bir tutumla, down sendromlu çocuk da disipline edilebilir.
Down sendromlu çocuklar bazen motivasyon eksikliğinden sürekli elleri ile oynama, tırnak yeme ya da başını duvarlara vurma gibi istenmeyen davranışlar gösterebilir. Bu davranışların yerine yeni davranışlar kazandırmak ve çocukların dikkatini başka alanlara çekmek, motivasyonlarını sağlamak açısından önemli adımlardandır.
Down Sendromlu Çocuğu Motive Etmenin Yolları Nelerdir?
Down sendromlu çocuk, diğer normal gelişim gösteren yaşıtlarına göre çok daha hassastır. Çocuğunuzun zaman zaman ilgi azalması gibi durumlardan kaynaklı motivasyonu düşebilir ve tekrar eden olumsuz davranışlar sergileyebilir. Bunun önüne geçebilmek için bazı yollar izleyebilirsiniz.
- Çocuğunuzun yaşıtları ile birlikte oynaması, onlardan yeni davranışlar öğrenmesi ve konuşmaya kendini zorlaması motivasyonunun artırıcı etkenlerdendir. Yakın yaşta kardeşleri olan down sendromlu çocukların motivasyonu daha yüksek olabilir.
- Çocuğunuza oyuncak alırken sıkılmalarına izin vermeyecek hem düşünmeye hem de el becerilerini geliştirmeye yönelten oyuncakları tercih etmenizde yarar vardır.
- Down sendromlu çocuk ile iletişim oldukça önemlidir. Gördükleri ilgi karşısında motivasyonları yükselebilir. Çocuğunuzun sadece aile bireyleri ile değil, çevresindeki diğer insanlarla da anlaşması gerektiğini unutmamalısınız. Çocuğunuz için sosyalleşebileceği ortamlar planlamanız, motivasyonunu yükseltmenin yollarından biridir.
- Down sendromlu çocuklara daha fazla zaman ayırmak ve sabırlı davranmak gerekir. Çocuğunuza öğrenmesi için fırsat vermek, yemek yerken ya da ayakkabılarını giyerken kendi yapmasına izin vermek çok sabır gerektirse de, motivasyonunu yüksek tutmak adına önemli yöntemlerdir.
- 3-4 yaşından itibaren taklit yetenekleri gelişmiş olan DS’lu çocukların, müzik yeteneklerinden yararlanabilirsiniz. Çocuğunuz, basit müzik aletleri çalmaya küçük yaşlarda başlayabilir. Yüzme sporu da, çok iyi bir egzersiz olduğu için küçük yaşlardan itibaren çocuğunuza öğretebilirsiniz.
- Çocuğunuzu motive etmenin yollarından biri de kendine güvenini kazanmasına yardımcı olmanızdır. Down sendromlu çocuk, çiçekleri sulamak, kitapların tozunu almak veya yemek masasına peçete getirmek gibi sorumluluklar aldığında, aile içinde önemli bir yeri olduğunu düşünebilir.
Down Sendromlu Çocuğun motivasyonu hakkında daha geniş bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Herkes Gelişmeyi ve Desteği Hak eder.