Dil ve konuşma terapisi çalışmalarına ailenin katılımı, çocuğunun başarısı üzerinde son derece etkilidir. Ailenin dahil olduğu terapilerde, çok daha hızlı yol alınabilir. Ailelere çocuğunun dil ve konuşma terapi sürecinde düşen en önemli görevler, dil konuşma terapistinin önerdiği ev içi aktiviteleri yapmasında yardımcı olmalarıdır.

Terapi sürecinde; çocuğun sürekli gelişimi ve yeni beceriler edinmesinde, ailenin katılımı göz ardı edilemez. Dil ve konuşma bozukluğunun üstesinden gelebilmek uzun bir zaman ve çaba gerektirebilir. Bu sebeple, ailelerin dil ve konuşma terapisi sürecinde çocuklarına sabırlı ve anlayışlı olmaları büyük önem taşır.

Aileler Dil ve Konuşma Terapi Sürecinde Nasıl Destek Verebilir?

Dil ve konuşama bozukluğu yaşayan çocuğun sadece terapilerle değil, evde ailesi tarafından desteklenmesi de çok önemlidir. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin sunduğu dil ve konuşma terapilerine ailelerin desteği de eklendiğinde, alınan sonuçlar çok daha başarılı olabilir. Ailelerin dil ve konuşma terapisi sürecinde, çocuklarına nasıl destek olabilecekleri hakkında bilgilendirilmeleri gerekir. Çocuğunuzun dil ve konuşma terapisine ev içi katılımınızla büyük bir destek sağlayabilirsiniz.

  • Çocuğunuzla güzel konuşmanın önemi hakkında sohbetler edebilirsiniz. Konuşmanın önemini öğrenen çocuğunuz, konuşması konusunda kendini geliştirmeye çabalayabilir.
  • Çocuğunuzla iletişim kurarken göz temasında olun. Göz teması, kişinin dinlendiğinin ve önemsendiğinin göstergesidir. Göz temasıyla iletişime geçen çocuklar, daha etkin şekilde konuşabilir.
  • Çocuğunuzun konuşmasını geliştirebilmesi için televizyon, telefon ve dijital oyunlar gibi elektronik cihazlarla uzun süre temas kurmasını engelleyebilirsiniz.
  • Çocuğunuzla iletişiminiz sırasında kelimeleri söyleme çabasını takdir ettiğinizde ve övdüğünüzde, çabasının farkına varıldığını hissedebilir.
  • Sözel üretimi daha az olan çocuklarda çok fazla soru sormanız, çocuğunuzu zorlayabilir. Çocuğunuza basit yorumlar yapın.
  • Çocuğunuzla sözlü iletişiminizde cümlelerinizin, çocuğunuzun dil seviyesinde ve bir adım ilerisinde olmasına dikkat edin. Basit ve anlaşılır ifadeler kullanmaya özen gösterin.
  • Çocuğunuzun iletişim başlatması için bekleyin. Size dokunması ya da işaret etmesi ile iletişime geçmesini izlemenizde yarar var.

Dil ve konuşma terapisi sürecine aileler de gereken önemi verdiğinde, çocuğun dil ve konuşma becerilerindeki gelişimi hızlanabilir.

Dil ve konuşma terapisi hakkında daha geniş bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Her çocuğun en özel eğitimi almasını hedefliyoruz.