Dil ve konuşma bozuklukları nelerdir sorusu birçok ebeveyn tarafından sorulmaktadır. Dil ve konuşma bozuklukları temelde sorun yaşayan kişinin kendini ifade etmesine engel olan ve konuşmaya engel olan rahatsızlıklardır. Birden fazla dil ve konuşma bozukluğu çeşidi olduğunu söylemek de mümkündür.
Dil ve Konuşma Bozuklukları Nelerdir?
Dil ve konuşma bozuklukları ses bozukluklarından gecikmiş konuşmaya kadar birçok farklı şekilde ortaya çıkabilmektedir. Bu bozukluklar zamanla gelişen ve büyüyen bireylerin sosyal ortamlarda kendilerini ifade etmelerinden tutun da bulunmalarına kadar olumsuz etkilere yol açabilmektedir.
Dil ve konuşma bozuklukları adı altında yer alan ve çok bilinen rahatsızlıklar ise aşağıdaki gibidir;
- Gecikmiş dil ve konuşma,
- Aktikülasyon ve fonolojik bozukluklar,
- Akıcılık sorunları,
- Ses bozuklukları,
- Afarazi,
- Yutma bozuklukları,
- Motor konuşma bozuklukları
Gecikmiş Dil ve Konuşma Bozukluğu
Gecikmiş dil ve konuşma bozukluğu temelde çocukların yaşıtlarına oranla daha geç konuşmaları ya da konuşmamaları haline verilen isimdir. Günümüzde birçok çocukta sıkça görülür. Dil becerilerinde gelişimin yavaşlığı bozukluğun ana nedenidir.
Artikülasyon ve Fonolojik Bozukluklar
Bu rahatsızlar temelde bireyin konuşma seslerini, harflerden oluşan heceleri ve kelimeleri doğru üretememesi nedeni ile ortaya çıkar. Böylece konuşan kişinin sözlerinin anlaşılamaması sorunu ile karşı karşıya kalınır.
Akıcılık Sorunları
Akıcılık sorunları temelde kekemelik, cluttering ve takipemi rahatsızlarından oluşmaktadır. Kişinin konuşmasında akıcılık ve ritim sorunları olduğunda ortaya çıkar.
Ses Bozuklukları
Ses bozuklukları kişinin sesinin tonunu ve şiddetini ayarlayamaması durumudur. Birbirinden farklı nedenler ile ortaya çıkabilir. Ses bozuklukları nedeni ile bireyler kendilerini ifade etmekte güçlük çekmektedir.
Afazi
Afazi kelime anlamı ile edinilmiş bozukluklar anlamına gelmektedir. Bu bozukluklar beyinde sonradan ortaya çıkar hasarlar ile meydana gelmektedir. Dil ve konuşma bozukluğunun nörolojik kaynaklı olması halinde afariz olarak adlandırıldığı bilinir.
Yutma Bozuklukları
Yutma bozuklukları genellikle nörolojik nedenler ile ortaya çıkmaktadır. Bireylerin yutma güçlüğü yaşamasının genel adıdır. Konuşma ve iletişim yönünden bireyin kendini ifade etmesini zorlaştırmaktadır.
Motor Konuşma Bozuklukları
Motor konuşma bozuklukları yine nörolojik sebepler ile ortaya çıkan ve konuşmak için gereken kaslarda güçsüzlük olmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Bu sorun beraberinde koordinasyon sorunlarını da getirir.
İlginizi Çekebilir! Dil ve Konuşma Güçlüğü Kalıcı Mı?