ABA tedavisindeki amaç, genellikle bireyin ihtiyaçlarını karşılanması olarak tanımlanabilir. Otizm teşhisi alan çocukların etrafındaki olaylara tepkisini iyileştirmek ve öğrenme hızını arttırmak üzere geliştirilmiş bir uygulamadır. Otizmli çocukların daha fazla okula odaklanması ve yemek yeme, banyo yapma, giyinme gibi ihtiyaçlarını karşılaması ve öğrenmesi için ABA eğitimi uygulanır. Ayrıca ABA, otizmli çocuklarda kendine zarar veren davranışları ve öfke nöbetlerini durdurmak için tasarlanmış bir eğitimdir.

ABA Eğitimine Başlama öncesinde bazı adımlar uygulanır. Bu uygulamalar sayesinde otizmli bireyin ihtiyacına uygun daha planlı bir eğitim programı geliştirilir.

ABA Eğitimi Öncesi Neler Yapılır?

ABA uzun vadeli bir süreçten oluşur. İstenen sonuçlara ulaşmak için birkaç adıma dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca terapi her bireyin gereksinimlerine göre gerçekleştirilir. Bireylerin ihtiyaçlarına göre eğitim planlanır. Ancak, ABA eğitimine başlama öncesi genel bazı prosedürler uygulanır.

  • Değerlendirme

ABA eğitimine başlama sürecinde ilk aşama terapist görüşmesidir. Bu danışmaya, İşlevsel Davranış Değerlendirmesi (FBA) adı verilir. Öncelikle terapist bireyin davranışını, güçlü ve zayıf yanlarını değerlendirir. Aynı zamanda bireyin beğenileri ve hoşlanmadığı şeylerle ilgili ayrıntılar toplanır. Terapist davranışlarını, iletişim seviyelerini ve becerilerini gözlemlemek için hastayla etkileşime girer. Böylece bireyin zihinsel durumu ile ilgili bir çalışma gerçekleştirilir.

  • Planlama

Değerlendirme sonrası, terapist yapılması gereken prosedürleri ve eğitim yöntemlerini planlar. Bu planlama, bireyin ihtiyaçlarıyla uyumlu olacak şekilde yapılmalıdır. Birey etrafında yaşanan olaylara dikkat etmiyorsa, kişinin dikkat becerilerini geliştirmeye yönelik bir planlama yapılır. Planlama, bakıcılar ve ebeveynleri de kapsar.

  • Ebeveyn Eğitimi

ABA eğitimine başlama söz konusu olduğunda, ebeveynler ve bakıcıların eğitime katılımı, bireyin terapi alanı dışındaki istenen davranışları sergilemesine yardımcı olması açısından önemlidir. Ebeveyn ve bakıcılar, ne yapması ve neyin önlenmesi gerektiği konusunda terapistlerden eğitim alır. Bu strateji sayesinde öfke nöbetleri riski azaltılmaya çalışılır.

  • Strateji Belirleme

Terapist, genellikle bazı olağandışı davranışların sebeplerini ortaya çıkarmaya çalışır. Böylece en etkili sonuçları alabilmek için bir özelleştirilmiş bir plan gerçekleştirilir. Ayrıca terapist planı, hastadan alınan cevaplara göre değişir. Terapist, birey için hangi stratejilerin en iyi olduğunu belirlemede ve hastaların bunları takip etmesinde etkilidir.

ABA Eğitimi hakkında daha geniş bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Herkes Gelişmeyi ve Desteği Hak eder.