Disleksi, zekâ probleminin olmadığı, beynin yazılı dili işleme biçimini bozan bir öğrenme güçlüğü çeşidi olarak adlandırılır. Dil temelli bir özel gereksinim olarak çocukluk çağında ortaya çıkar. Yaşam boyu süren bu durum, bireysel farklılıklar olarak da ifade edilebilir. Disleksi belirtileri itibariyle, çeşitli eğitim, yönlendirme ve testler ile doğru bir şekilde yönetilebilir.
Dönem Dönem Disleksi Belirtileri Nelerdir?
Genetik faktörlerin büyük rol oynadığı disleksi belirtileri, yaş grubuna göre farklılık gösterebilir. Çocukların gelişim dönemlerine göre disleksi belirtileri şöyle;
- 0-3 Yaş: Yaşıtlarına göre geç emekleyebilir, yürüyebilir ve konuşmaya başlayabilir. İnce ve kalın motor becerileri yavaş gelişebilir.
- Okul Öncesi: Kesme ve yapıştırma gibi işlemleri düzensiz yapabilir. Kendi ismini yazmakta zorlanabilir. “S” ve “N” gibi bazı harfleri karıştırıp ters yazabilir.
- Okul Çağı: Alfabeyi iyi bilmemesi ve harfleri uzun sürede tanıması gibi durumlar yaşayabilir. Kötü el yazısı ve kalem tutma becerisine sahip olabilir. Kitap ya da metin okuduktan sonra yorulup başı ağrıyabilir. Konsantrasyon bozukluğu yaşayabilir. Saate bakmakta zorlanma, çarpım tablosunu bilmeme veya sağ-sol kavramlarını karıştırma gibi durumlar görülebilir.
Belirtiler, çocuğa göre değişiklik gösterebilir. Uzmanlar tarafından koyulması gereken teşhis sonucunda çocuklar, doğru eğitim programları ile yönlendirilebilir.
Çocuğunuzda Disleksi Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Çocukların okuma, yazma ve dil becerilerini etkileyen bir öğrenme güçlüğü olarak bazı zorluklar yaşatabilir. Ebeveynler, genellikle çocuklarının öğrenme becerilerinden disleksi olup olmadığını anlayabilir. Disleksi belirtileri, anne ve babalar ile öğretmenler tarafından fark edilebilir.
Çocuklarda konuşma ve işitmede zorluk, hareketlerde yavaşlık ve yön karıştırma, hatalı okuma ve yazma, sesleri ayırmada ve kendini ifade etmede sorun görüldüğü taktirde, bir uzmandan yardım alınabilir. Duygusal ve davranışsal tepkiler gösteren çocuklar, kendilerini akranlarından başarısız hissedebilir. Bu durum, ebeveynlerin müdahaleleri ile önlenebilir.
Disleksinin Nedenleri Nelerdir?
Disleksi belirtileri, çocuklarda farklı psikolojik etkilere yol açabilir. Erken tanı ve tedavi yöntemi ile daha az etkilenmelerini sağlayabilirsiniz. Bu özel gereksinimin nedenleri içerisinde;
- Ailede disleksi görülmesi,
- Çevresel etkenler,
- Gebelikte sigara ve alkol tüketimi,
- Enfeksiyonlara maruz kalma,
- Beyin hasarı,
- Erken doğum,
- Doğum sırasında meydana gelen oksijen yetersizliği,
- Düşük doğum ihtimali,
- Hamilelik döneminde yaşanan hastalıklar yer alır.
Disleksi belirtileri hakkında daha geniş bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Herkes Gelişmeyi ve Desteği Hakeder.