Ebeveynler dil ve konuşma bozukluğu konusunda yapılan terapi çalışmalarında, çocuğunun başarısının anahtarıdır. Ebeveynlerin dahil olduğu terapiler, en hızlı yol alınan terapilerdir. Ebeveynler çocuğunun terapi sürecinde, dil konuşma terapistinin önerdiği ev içi aktiviteleri yapmasında yardımcı olabilir.
Böylece, çocuğunun sürekli gelişimini ve yeni beceriler taşımasını sağlayabilir. Dil ve konuşma bozukluğunun üstesinden gelmek zaman ve çaba gerektirir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarına sabırlı ve anlayışlı olması büyük öneme sahiptir.
Ebeveynler Dil ve Konuşma Bozukluğuna Nasıl Destek Verir?
Dil ve konuşama bozukluğu yaşayan çocuğu evde desteklemek büyük öneme sahiptir. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin sunduğu profesyonel hizmete ebeveynlerin desteği de eklendiğinde alınan sonuçlar çok daha başarılı olabilir. Buna göre ebeveynler dil ve konuşma bozukluğu terapi sürecinde, çocuklarına nasıl destek olabilecekleri ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır.
Ebeveynlerin çocuklarının dil ve konuşma becerilerini destekleme noktasında yapabilecekleri şu şekilde sıralanabilir:
- Çocuğunuza güzel konuşmanın önemi ile ilgili bilgiler verebilirsiniz. Çocuğunuz konuşmanın önemini öğrendiğinde, konuşmasına dikkat edebilir ve kendini bu konuda geliştirebilir.
- Çocuğunuzla iletişim kurarken göz temasında bulunmanız oldukça önemlidir. Göz teması, karşıdaki kişinin dinlendiğinin ve önemsendiğinin göstergesidir. Göz teması kurarak iletişime geçen çocuklar, daha etkin bir konuşma eylemi gerçekleştirebilir.
- Televizyon, telefon ve dijital oyunlar, çocuğun dil gelişimini etkileyebilir. Çocuğunuzun konuşmasını geliştirmek için elektronik cihazlarla uzun süre temas kurmasını engelleyebilirsiniz. Uzun süre tablet ya da akıllı telefonla zaman geçiren çocuklar, etkili iletişim kuramayabilir.
- Çocuğunuzla iletişiminiz sırasında kelimeleri söyleme çabasını övgü ile karşıladığınızda, çabasının farkına varıldığını hissedebilir. Böylece daha fazla iletişimde kalmaya çabalayabilir.
- Özellikle sözel üretimi az olan çocuklarda çok fazla soru sormak çocuğunuz için zorlayıcı olabilir. Çocuğunuza basit yorumlarda bulunun.
- Çocuğunuza kurduğunuz cümlelerin çocuğunuzun dil seviyesinde ve bir adım ilerisinde olmasına dikkat etmeniz önemlidir. Basit ve anlaşılır ifadeler kullanmaya özen göstermelisiniz.
- Çocuğunuzun iletişim başlatması için beklemeli ve size dokunması ya da işaret etmesi ile iletişime geçmesini izlemeniz de önemlidir.
Ebeveynler dil ve konuşma bozukluğu terapi sürecine gereken önemi verdiğinde, çocuğun dil ve konuşma becerilerindeki gelişimlerini destekleyebilir.
Ebeveynler dil ve konuşma bozukluğu konusunda nasıl yardımcı olacağı hakkında daha geniş bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Herkes Gelişmeyi ve Desteği Hak eder.