Oyun terapisi eğitimi ile çocukları oyuncaklarla eğitmek amaçlanmıştır. Çocuklar oyuncaklarla oynayarak hislerini daha iyi ifade edebilirler.
Oyuncular aracılığıyla çocukların hem kendilerini hem de ihtiyaçlarını ifade etmeleri amaçlanmaktadır. Çocuklar oyun terapisiyle duygu ve düşüncelerini ortaya koyarken bir tarafta da hem sosyal hem de bilişsel becerilerini geliştirirler. Oyun terapisi gerçekleştiren kişiler konuyla ilgili eğitim alarak uzmanlaşmışlardır. Çocukların davranış bozuklukları ve ruhsal problemleri, oyun terapisiyle giderilir. Oyun terapisi sayesinde çocuklar yaşadıkları problemleri ve duygularını rahatça dışa vurabilirler.
Oyun terapisiyle terapist, çocuğu iyileştirmeyi hedeflemektedir. Oyun terapisi eğitimi sayesinde çocuğun iç dünyasında yaşadıkları tümüyle ortaya çıkar. Korku, hayal kırıklığı, öfke gibi birçok duygu çeşidini çocuk oyuna aktarır. Böylelikle terapistte çocuğun durumunu teşhis ederek onu tedavi etmeye çalışır.
Oyun Terapisi Nedir?
Oyun terapisi eğitimi, çocuğun hem iç hem de dış dünyasını yansıtmasında önemli rol oynuyor. Çocuk iç ve dış dünyasını yansıtarak kendine güvenli alan oluşturur. Çocuk oyun oynayarak kendini iyileştirmeye başlar.
Çocuk yaşadığı olumsuz ve olumlu tüm deneyimleri aynı zamanda duygularını da oyunla açık bir şekilde ifade eder. Ayrıca kendi sorununu çocuk oyun oynayarak çözmeye başlar. Gerçekte ifade edemediği tüm duyguları oyun sayesinde ele almaya başlar. Oyun terapistiyse, çocuğun ortaya koyduğu süreçleri yargılamadan ele alır. Çocuğa koşulsuz şekilde güven sağlar. Çocuğu koşulsuz şekilde kabul eder. Oyun terapisinde; terapist çocuğa güvenli olduğu izlenimini vermesi gerekiyor. İki tarafta güven içerisinde bir ilişki kurarlar. Oyun terapisi için oyuncaklar ve oda özel hazırlanır. Oyuncakların her birinin ayrı bir anlamı vardır. Çocuk oyun oynarken daha önce ifade edemediği tüm duyguları aktarmaya başlar. Çocuk oyun kurarak oradaki hikâye ve metaforlarla aslında kendisinin hikayesine çare bulur. Oyun terapisi eğitimi, çocukların davranış değişikliklerini hem sosyal hem de duygusal olarak desteklemektedir.
Oyun Terapisi Faydaları Nelerdir?
Deneyimsel oyun terapisi ile çocukta oluşan travmatik deneyimler kolayca öğrenilebilir. Oyun terapisi, 2.5 ile 12 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır. Çocuklardaki travmaları, tuvalet kaçırma problemini, takıntıları, kaygıları, cinsel istismarları, beslenme sorununu, depresyonu ve daha birçok sıkıntıları oyun terapisi ortaya çıkarmaktadır. Oyun terapisi, en başarılı psikoterapik yöntemlerin başında geliyor. Çocuklar kendi iç dünyalarına kapanarak orada terapi süreci geçirmeye başlarlar. Yaşamış oldukları problemleri oyun terapisiyle gidermeye çalışırlar. Oyun terapisiyle aslında profesyonel destek almaya çocuk başlamış olacak.
Oyun terapisinde kullanılan oyuncaklarla çocuklar kendilerini düşünce ve davranış şeklinde kontrol ederler. Aynı zamanda problemleri içinde çözüm geliştirmeye başlarlar. Oyun terapisinin her seansında çocuk kendini ifade etmeye başlar. Hatta oyun terapisinin gerçekleştiği odada kendini güvenli hissetmeye başlar. Sonuç olarak; ailesinde yaşadığı baskıdan daha hızlı kurtulur. Terapistler çocuklar için rahat ve güvenli ortam yaratırlar. Böylelikle çocuk fark etmeden oyunlarla onun sorununa inip, tedaviyi başlarlar. Burada terapist tedaviyi oyunlarla yapmaktadır.
Oyun Terapisi Çocuğa Ne Kazandırır?
Deneyimsel oyun terapisi;
- Öz kontrollerini geliştirir,
- Duygularını anlamlandırmayı, tanımayı öğretir,
- İçsel çatışmaları çözer,
- Duyguları doğru yollarla ifade ettirir,
- Davranışlarının sorumluluklarını üstlendirir,
- Problemli davranışları azaltır,
- İhtiyaçlarını karşılamayı öğrenir,
- Özgüveni artar,
Oyun Terapisi İçin Gerekenler Nelerdir?
Oyun terapi yönteminde; terapiye uygun malzeme ve oyuncukların olması gerekiyor. Çocukların kendilerini hem güvende hem de huzurlu hissedecekleri kullanışlı oyuncakların olması gerekiyor. Oyun terapisinde tercih edilen oyuncakların mutlaka çocuğun dikkatini çekmesi gerekiyor. Deneyimsel oyun terapisi içerisinde aynı zamanda gerçeklikte ele alınmalıdır. Oyun terapisindeki oyuncakların mutlaka gerçeği yansıtması gerekiyor. Oyun terapisi eğitimi için tercih edilen oyuncakları şöyle sıralayabiliriz:
- Duygusal ve Yaratıcı Salınımda Kullanılan Oyuncaklar
- Oyun hamuru, su, el kuklaları gibi pek çok oyuncak türü çocukların duygusal gelişimi ve yaratıcılığı için çok önemlidir.
- Gerçek Hayattaki Oyuncaklar
- Taşıt, bebek, hayvan ve kukla gibi gerçek hayata dair oyuncaklarda oyun terapisinde kullanılabilir.
- Agresyonu Çıkarmayı Kolaylaştıran Oyuncaklar
- Dart oyunu, kelepçe, asker vb. oyuncaklarda oyun terapisi için kullanılabiliyor.
Oyun Terapisi Eğitimi Fiyatları
Son dönemlerde oyun terapisi eğitimi çok ön plana çıkmaya başladı. Artık uzmanlar, çocuklarla olan iletişimleri güçlendirmek adına oyun terapisinden yararlanmaya başladılar. Türkiye’nin birçok ilinde oyun terapisi yapan klinikler açılmaya başladı. Aynı şekilde oyun terapisi eğitimi veren kurumlarda da artma oldu. Bu kapsamda çoğu kişi oyun terapisi eğitimi fiyatları konusunu çok merak etmeye başladı.
Oyun terapisi eğitimi fiyatları; kurumlardaki eğitim programları kapsamında değişiyor. Aynı zamanda kursa katılacak kişinin eğitimi örgün ya da online alması da fiyatı etkilemektedir. Oyun terapisindeki eğitim fiyatları; eğitimin saati ve süresine göre değişiyor. İllere göre de fiyatların değiştiğini söyleyebiliriz. Oyun terapi eğitim sertifikasını alabilecek kişileri de şu şekilde sıralayabiliriz:
- Aile danışmanları,
- Psikoloji,
- Psikiyatri hemşireleri,
- Rehberlik ve psikolojik danışmanlık,
- Çocuk doktorları,
- Pedagoglar,
- Sosyal hizmet uzmanları,
Oyun terapisi eğitimiyle; eğitmen oyun ve oyuncak seçimleri yaparak çocuğun sorununu tespit edip sonrasında onu tedavi etmeyi öğrenir.